lunes, 15 de octubre de 2012

L'ART EN L'EDAT MODERNA

En l'Edat Moderna es van succeir dos grans estils artístics:

-El Renaixement va sorgir en el segle XV i va assolir la plenitud en la primera meitat del segle XVI. Es va inspirar en l'art de Grècia i la Roma clàssiques i va tindre l'origen a Itàlia, on van brillar artistes com Leonardo da Vinci, Rafael, o Miquel Àngel. En el Renaixement espanyol van destacar pintors com El Greco i edificis com el monestir d'El Escorial.

-El Barroc es va desenvolupar en el segle XVII i es pot considerar una evolució de l'art renaixentista. A Espanya , com a Itàlia i altres països europeus, la llista de grans artistes barrocs és enorme. Destaca Velázquez.

LA SOCIETAT EN L'EDAT MODERNA



La societat de l'Edat Moderna estava dividida en dos grans grups o estaments, als quals es pertenyia per naixement: el dels privilegiats i els  no privilegiats. Podem representar la societat d'eixa època i la seua estructura mitjançant una piràmide con la següent:

En la cúspide estava el rei, que concentrava tots els poders: legislatiu, executiu i judicial.

Davall del rei estava l'estament privilegiat, format pels nobles i el clero. Eren els amos de les terres, ocupaven els alts càrrecs de l'Estat i no pagaven impostos.

En la base de la piràmide estava la major part de la població o estament no privilegiat. No solien ser propietaris de terres, no podien exercir alts càrrecs de l'Estat i havien de pagar impostos. Componien este estament els llauradors, que eren els més pobres i treballaven les terres propietat dels privilegiats , i els burgesos, que vivien en les ciutats i es dedicaven a l'artesania i al comerç.


sábado, 13 de octubre de 2012

DINASTÍA BORBÓNICA

La dinastía borbónica llega a España de la mano de Felipe V, hijo de Luis Delfín de Francia.
Felipe V contrajo matrimonio en dos ocasiones: de sus primeras nupcias con María Luisa Gabriela de Saboya, nacieron Lu
ís I y Fernando VI; de su segunda unión, con Isabel de Farnesio, nació Carlos III.
Felipe V, abdicó en su hijo Luís I, cuando éste tan solo contaba con diecisiete años de edad; a los pocos meses murió, volviendo la corona a su padre.
El siguiente en la línea de sucesión fue Fernando VI, quien reinó durante un corto período de tiempo, tras el cual, la corona iría a parar a manos de su hermanastro Carlos III.
Carlos III, contrajo matrimonio con María Amalia de Sajonia, y como fruto de su unión nació Carlos IV, último rey Borbón de la Edad Moderna.



jueves, 11 de octubre de 2012

POTENCIAS DE BASE 10



RECUERDA :una potencia de base 10 es igual a la unidad seguida de tantos ceros como unidades tiene el exponente.
Todos los números se pueden expresar como la suma de varios productos obtenidos al multiplicar la cifra de cada orden de unidades por una potencia de base 10.

REGLAS DE ACENTUACIÓN

Ya puedes repasar y practicar las reglas de acentuación y comprobar si sabes distinguir las palabras agudas, llanas y esdrújulas.


domingo, 7 de octubre de 2012

ÀUSTRIA O HABSBURG

El iaio de Carles I per part de pare va ser Maximilià d'Habsburg. Per tant, el cognom de  Carles I i dels seus sucessors era Habsburg. No obstant això, els monarques prenien també el nom del país on regnaven. Com que Maximilià era arxiduc d'Áustria, els seus descendents van ser coneguts també com els Àustria.